نشست تخصصی «گردشگری حلال» در رشت برگزار شد

نشست تخصصی «گردشگری حلال» با حضور  صاحبنظران، اساتید دانشگاه وجمعی ازکارشناسان گردشگری و اصحاب رسانه در هتل شبستان رشت برگزار شد. 

به گزارش روابط عمومی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری گیلان ، مرتضی طالع ‌ماسوله، در حاشیه نشست تخصصی «گردشگری حلال» که با حضور جمعی از اصحاب رسانه در هتل شبستان رشت برگزار شد، ضمن تشریح این شاخه از صنعت گردشگری، پیشینه گردشگری حلال را مربوط به دوران آغاز اسلام برشمرد و اظهار کرد: جهانگردی را می توان مهمترین ابزاری برشمرد که دین اسلام بوسیله آن به سایر نقاط جهان انتشار یافت.

این صاحبنظر حوزه گردشگری ضمن اشاره به تحولات عظیم صنعت گردشگری در قرن 21، از عدم هماهنگی گردشگری کشورمان با این روند رشد جهانی ابراز ناراحتی کرد و افزود: آینده واقعیتی است که می بایست با آن روبرو شد که در این راستا نیازمند آینده نگری و نیز آینده نگاری مناسب از سوی دولت هستیم.

وی در ادامه با بررسی پتانسیل های فراوان استان گیلان و نقش آنها در توسعه گردشگری حلال، بر توجه هرچه بیشتر به مصادیق بارز این حوزه در استان تاکید و خاطرنشان کرد: استان گیلان با دارا بودن فرقه های شیعی و اسلامی خود در طول تاریخ تاثیرات عظیمی را در گسترش دین اسلام داشته است که در این زمینه می توان به اقدامات آل بویه، جنبش علویه و آل زیار و نیز مرعشیان و همچنین به ریشه اصیل یکی از 72 تن از یاران امام حسین (ع) در منطقه عمارلو رودبار در این استان اشاره کرد.

طالع ماسوله، قرن 21 را دوره طلایی فرصت ها توصیف کرد و افزود: یکی از مشکلات اصلی صنعت گردشگری کشورمان، عدم تبیین روش های مختلف بهره برداری و استفاده های درست از این صنعت عظیم در بین تعیین کنندگان آینده این صنعت است.

عدم وجود مدل گردشگری مشکل دیگری بود که طالع ماسوله ضمن اشاره به آن، توجه چشمگیر کشورهای دیگر به گردشگری حلال را مورد بررسی قرار داد و تصریح کرد: شناخت ارزش ها و باورهای کشورهای اسلامی یکی از روش های مهم توسعه این بخش از گردشگری است که در بین جوامع مختلف امروزی اهمیت آن بخوبی درک شده و در این زمینه برنامه ریزی دقیق و جامعی صورت گرفته است که بطور مثال می توان به قرار دادن جایگاه وضو، سجاده نماز، جهت قبله، کتاب مقدس قرآن و... در مراکز اقامتی و پذیرایی کشورهای مختلف از جمله جوامع غیرمسلمان اشاره کرد.

وی خاطرنشان کرد: کشورهای پیشرو در گردشگری جهان، امروزه دریافته اند که مقوله هویت در نزد اسلام از جایگاه ویژه ای برخوردار است. این جوامع با تکیه بر این اصل سیاست های گردشگری حلال خود را تنظیم کرده و با تامین خواسته مسلمانان از خدمات مورد نظر، درآمد گردشگری حلال خود را افزایش می دهند.

طالع ماسوله در ادامه با تاکید بر نقش موثر دولت و مجلس در تبیین مدل گردشگری کشور، گردشگری حلال را فرصت ویژه ای برای کسب درآمد ارزی به عنوان یکی از منابع غنی غیرنفتی برشمرد و خاطرنشان کرد: مقوله جهانگردی را می توان از جهات مختلفی با اسلام و کتاب قرآن هماهنگ دانست و از این فرصت ویژه در راستای توسعه گردشگری حلال بهره برد.
وی گردشگری حلال را دارنده موضوعات مهمی دانست که در اسلام بر آنها تاکید فراوانی شده است و گفت: امنیت گردشگران و ابن سبیل، تاکید بر گردشگری به عنوان یک وظیفه مهم شخص مسلمان از دیدگاه امام علی (ع) و برقراری گردشگری سالم، تاکید بر حفظ ارزش های اسلامی و عدم استفاده از مواد غذایی حرام، بایدها و نبایدهای گردشگران و نیز تعهدات شرعی و اخلاقی مهمان و میزبان که در قالب کدهای اخلاقی گردشگران تبیین شده را می توان از مواردی دانست که با تکیه بر تاکیدات اسلام و قرآن، در گردشگری حلال به آنها توجه شده است.

طالع ماسوله در پایان با اشاره به مشکلات موجود بر سر راه توسعه گردشگری حلال چندین راهکار نیز برای خروج از این وضعیت ارائه کرد.

وی شناخت اندیشه های موفق داخلی و خارجی گردشگری، کشف منابع انسانی موفق و مستعد، کشف منابع جذب گردشگر از جمله مناظر طبیعی مانند دریا، جنگل، کوه و نیز توجه به تاریخ، فرهنگ، ارزش ها و باورها، کشف طرح ها و ابتکارات جذب و بازاریابی، کشف و معرفی برترین های استان در زمینه گردشگری و نیز حضور کارشناسان گردشگری در سایر ادارات کل و وزارتخانه ها بدلیل فرابخشی بودن صنعت گردشگری را از جمله راههایی دانست که با توجه ویژه بر آنها می توان در مسیر توسعه و شکل گیری گردشگری حلال گام برداشت. 

منصف عضو هیات علمی دانشگاه آزاد در این نشست گفت: عدم خودباوری و باورپذیری توان گردشگری در توسعه جوامع، مشکل اصلی گردشگری حلال در کشورمان است.

منصف ضمن اشاره به رویکرد دولت یازدهم در زمینه همسان سازی گردشگری کشورمان با روند رشد جهانی، از توجه جوامع مختلف به نقش گردشگری در توسعه درآمد ارزی گفت و تصریح کرد: در حال حاضر تعداد 120 میلیون شغل مستقیم و 125 میلیون شغل غیرمستقیم در گردشگری جهان به ثبت رسیده است. منصف افزود: بر طبق آمار، از هر 11 شغل، یک شغل به گردشگری اختصاص یافته است و این رقم تا سال آینده میلادی می بایست به نسبت یک در 10 شغل ارتقا یابد.

وی در ادامه روند رو به رشد سفر را در سطح بین المللی مثبت ارزیابی کرد و ضمن اشاره به تعداد 1 میلیارد سفر در سال 2012 و کسب درآمد بیش از 136 میلیارد دلار از سفر مسلمانان در این سال، جمعیت 3 میلیاردی مسلمانان را بر حسب آمار سال 2012 به عنوان مقوله ای پراهمیت نزد جوامع پیشرو در گردشگری دانست و لزوم ورود ایران را در این بازار عظیم اقتصادی و اختصاص سهم بزرگی از این بازار بخود را مورد تاکید قرار داد. عضو هیات علمی دانشگاه آزاد در ادامه با بررسی اختصاص بیش از 12 درصد گردشگری جهان به سفرهای کشورهای اسلامی در سال 2012، این وضعیت مطلوب و روند رو به رشد را به عنوان فرصتی ویژه ارزیابی کرد و از افزایش میانگین رشد گردشگری اسلامی از 3.8 به 6.8 تا سال 2020 خبر داد که تا سال 2017 نیز به بزرگترین بازار بکر گردشگری جهان تبدیل خواهد شد.

وی اظهار کرد: گردشگری حلال را نمی توان تنها به مقوله غذاهای حلال نسبت داد چراکه موضوعات مهمی همچون تاریخ، میراث فرهنگی، ارزش ها و باورها نیز در این ردیف قرار می گیرند.

منصف با تاکید بر لزوم استفاده صحیح از منابع فراوان و غنی کشورمان در مسیر گردشگری، از عدم توجه کافی به این منابع ابراز ناراحتی کرد و افزود: با توجه به ماهیت اسلامی کشورمان و توجه به ارزش های دین اسلام در واحدهای اقامتی و پذیرایی، می توان با میزان اندکی از تغییرات به نسبت کشورهای غیر اسلامی، زمینه را جهت توسعه گردشگری حلال فراهم ساخت.

عضو هیات علمی دانشگاه آزاد همچنین توجه به توسعه شاخه های مختلف گردشگری بر حسب اولویت را مورد تحلیل قرار داد و اظهار کرد: در این اولویت بندی ها می توان عناوینی همچون درآمد حاصل از آن و هزینه های سوددهی را مورد اشاره قرار داد که با در نظر گرفتن تمامی شرایط، گردشگری حلال از بهترین شاخه های این صنعت عظیم به شمار می رود که زمینه مناسب جهت توسعه آن با صرف کمترین هزینه و بیشترین درآمد ارزی در حال حاضر فراهم شده است.
وی در پایان با اشاره به لزوم فعالسازی تمامی واحدهای کوچک گردشگری در مسیر توسعه درآمد ارزی تصریح کرد: جهت نیل به تحولی عظیم در این صنعت می بایست هر مقصد گردشگری، مدیریت را از خود آغاز کرده و فعالیت های خود را به دور از سیاست های کلان گردشگری کشور تنظیم و اجرا کند.

منصف خاطرنشان کرد: گردشگری صنعتی فرابخش بوده و تمامی بخش ها می بایست در راستای اشاعه فرهنگ گردشگری به سهم خود تلاش نمایند. 

 

\n

انتهای پیام/

کد خبر 1393041513